Nyckelpersoner förklarar

Lipigon är experter inom lipidbiologi, det vill säga kroppens hantering av fetter. Vi står på en stabil grund av drygt 50 års världsledande forskning inom lipidrelaterade sjukdomar. Här möter du några av Lipigons nyckelpersoner som berättar om arbetet med att utveckla läkemedel för sjukdomar som orsakas av störningar i fettomsättningen.

"Vår ambition är att bli världsledande inom lipidrelaterade sjukdomar"


Lipigon är ett projektportföljbolag med flera spännande projekt i pipelinen. Vd Stefan K. Nilsson delar med sig av bolagets styrkor, tillväxtmöjligheter och framtidsutsikter inom läkemedelsutveckling.

Läs intervjun här. 

ANGPTL4 – ett lovande målprotein för att behandla ARDS


Lipigons ARDS-läkemedelsutvecklingsprojekt har potential att förbättra överlevnadsgraden för patienter med akut andnödssyndrom. Projektledaren Masoumeh Motamedi beskriver fördelarna med att rikta in sig på proteinet ANGPTL4 och den senaste forskningen inom området.

Läs intervjun med Masoumeh Motamedi om Lipigons lovande ARDS-läkemedelsutvecklingsprojekt här. 

 

Vad händer i den kliniska prövningen?


I maj 2022 startades kliniska prövningar av Lipisense och den första människan fick pröva läkemedelskandidaten. Hur har det gått så här långt, och vad händer nu? 

Läs intervjun med Stefan Pierrou, PhD, M.Sc. vid Chalmers universitet och projektledningschef för läkemedelsutvecklingen på Lipigon. 

 

Triglycerider – de okända blodfetterna


De flesta känner till att ett högt kolesterolvärde inte är bra. Att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Inte lika många känner till att den andra typen av ”farliga” blodfetter – triglyceriderna – också behöver hållas i schack. 

Läs intervjun med Gunilla Olivencrona, Prof.em. vid Umeå universitet, medgrundare av Lipigon, styrelseledamot och senior konsult

Vad är lipider?


Lipider, eller fetter i vardagligt tal, har livsviktiga funktioner i kroppen men i fel mängd och på fel plats kan de orsaka allvarliga sjukdomar. 

Läs intervjun med Gunilla Olivencrona, Prof.em. vid Umeå universitet, medgrundare av Lipigon, styrelseledamot och senior konsult

Hur arbetar Lipigon?


Lipigon driver fyra aktiva utvecklingsprojekt och arbetar både med klassiska småmolekyler, genterapi och RNA-läkemedel. ”Vi väljer den metod eller teknologi som passar våra målproteiner bäst och kan därmed tänka och jobba väldigt fritt”, berättar vd och grundare Stefan K. Nilsson och beskriver här de olika tillvägagångssätten närmare.

Läs intervjun med vd Stefan K. Nilsson, bitr. lekt. och vid Umeå universitet och medgrundare av Lipigon

Hur fungerar målproteinet i Lipisense?


Prof. Sander Kersten är en av Europas ledande forskare inom molekylär metabolism och forskar om specifika proteiners roll i kroppens fettomsättning. Han medverkar på EAS Congress 2021, en årlig kongress som samlar de främsta experterna och forskarna inom ateroskleros, även kallat åderförkalkning eller åderförfettning. I samband med kongressen berättar han här om målproteinet ANGPTL4 i antisense-läkemedlet Lipisense, som utvecklas för att behandla förhöjda blodfetter.

Läs intervjun med Prof. Sander Kersten, Prof. vid Wageningen universitet, världsledande auktoritet inom forskning kring ANGPTL och vetenskaplig rådgivare till Lipigon

Nyheter

25 maj, 2023, Pressmeddelande

Kommuniké från årsstämma 2023 i Lipigon Pharmaceuticals AB den 25 maj 2023

I dag, den 25 maj 2023, hölls årsstämma i Lipigon Pharmaceuticals AB. Nedan följer en sammanfattning...

25 maj, 2023, Pressmeddelande

Lipigon publicerar delårsrapport för januari-mars 2023

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon") publicerar i dag sin delårsrapport för perioden 1 januari-31 ...

17 maj, 2023, Pressmeddelande

Sista patient färdigbehandlad i Lipigons fas I-studie för behandling av svår hypertriglyceridemi

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon"), som utvecklar läkemedel mot sjukdomar orsakade av rubbningar...