Pressmeddelanden och nyheter

Lipigon har framgångsrikt slutfört ytterligare en preklinisk studie med läkemedelskandidaten Lipisense

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon"), som utvecklar läkemedel mot sjukdomar orsakade av störningar i kroppens förmåga att hantera fetter, meddelade i dag att ytterligare en säkerhetsstudie med läkemedelskandidaten Lipisense har slutförts med positiva resultat.

Den rapporterade studien syftade till att undersöka kardiovaskulär säkerhet och riktade in sig på att identifiera eventuella specifika effekter på hjärta och kärl. Resultaten visar att Lipisense tolererades väl i höga doser och inte orsakade någon allvarlig påverkan på de studerade parametrarna. Tillsammans med de övriga prekliniska säkerhetsstudierna kommer dessa data ligga till grund för en klinisk prövningsansökan som beräknas att lämnas in första kvartalet 2022.

Lipisense är en läkemedelskandidat för att behandla sjukdomar med onormalt höga nivåer av blodfetter, primärt triglycerider, och är med sin unika verkningsmekanism "first-in-class". Förhöjda triglycerider är en riskfaktor i flera sjukdomar och Lipisense har potential att normalisera triglyceridnivåerna. Patientpopulationen med förhöjda triglycerider är en stor och heterogen grupp som omfattar såväl mindre patientgrupper med sällsynta genetiska störningar som stora patientgrupper såsom typ 2-diabetiker.

Vd Stefan K. Nilsson kommenterar:

"Med denna säkerhetsstudie som inte påvisar några allvarliga effekter på hjärta och kärl och tidigare positiva data på säkerhet och effekt fortskrider Lipisense-projektet som planerat. Nu återstår endast resultaten från ytterligare en preklinisk säkerhetsstudie, som vi kommer att rapportera om inom kort, innan vi kan lämna in ansökan om start av kliniska studier. Vi håller tidplanen och ser fram emot att inleda den första studien i människa under andra kvartalet i år."

Om Lipisense

Läkemedelskandidaten är av RNA-läkemedelstyp och förhindrar cellernas tillverkning av det sjukdomsfrämjande målproteinet ANGPTL4. Detta sker genom att proteinkodande RNA förstörs redan innan målproteinet hunnit bildas. Målproteinet har en stark genetisk koppling till skadliga blodfetter och relaterade sjukdomar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stefan K. Nilsson, VD, Lipigon
E-post: stefan@lipigon.se
Telefon: 0705-78 17 68

Denna information är sådan information som Lipigon Pharmaceuticals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 januari 2022 kl. 11.45 CET.

Om Lipigon

Lipigon Pharmaceuticals AB utvecklar nya läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter, s.k. lipidrelaterade sjukdomar. Bolagets verksamhet bygger på över 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Lipigon fokuserar initialt på ovanliga sjukdomar som kan ge särläkemedelsstatus och på nischindikationer, men på sikt har bolaget möjlighet att rikta sig mot bredare indikationer inom området, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Lipigons pipeline består av fyra aktiva projekt: RNA-läkemedlet Lipisense, inriktat mot förhöjda triglycerider; RNA-läkemedelsprojekt mot akut andnödssyndrom; ett genterapiprojekt för den sällsynta sjukdomen lipodystrofi tillsammans med Combigene AB (publ); och ett småmolekylsprojekt för dyslipidemi (allmänna blodfettsrubbningar) i samarbete med HitGen Inc. Läs mer på www.lipigon.se.

Bolagets aktie (LPGO) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: ca@gwkapital.se, telefon: 08-503 000 50.