Pressmeddelanden och nyheter

Lipigon redo att ansöka om kliniska prövningar efter framgångsrikt slutförande av prekliniska säkerhetsstudier

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon"), som utvecklar läkemedel mot sjukdomar orsakade av störningar i kroppens förmåga att hantera fetter, meddelar i dag att den sista prekliniska säkerhetsstudien för den blodfettssänkande läkemedelskandidaten Lipisense framgångsrikt har slutförts. Lipisense är därmed redo för vidare utveckling för kliniska studier som beräknas starta under andra kvartalet 2022.

Syftet med studien var att under en månad undersöka säkerhet och tolerabilitet för Lipisense under multipel dosering och stigande dosnivåer. Resultaten visar att Lipisense tolererades väl i höga doser och en betydande dosberoende sänkning av blodfettet triglycerid också kunde observeras. Tillsammans med tidigare framtagna data kommer dessa resultat bilda underlag för ansökan om kliniska prövningar och att fastställandet av optimal dosnivå i dessa studier.

Lipisense är en läkemedelskandidat för att behandla sjukdomar med onormalt höga nivåer av blodfetter, primärt triglycerider, och är med sin unika verkningsmekanism "first-in-class". Förhöjda triglycerider i blodet är en riskfaktor i flera sjukdomar och Lipisense har potential att normalisera triglyceridnivåerna. Patientpopulationen med okontrollerade höga triglyceridnivåer är en stor och heterogen grupp som omfattar såväl mindre patientgrupper med sällsynta genetiska störningar som stora patientgrupper såsom typ 2-diabetiker.

Vd Stefan K. Nilsson kommenterar:

"Med denna sista studie är vårt prekliniska säkerhetsprogram slutfört och därmed en viktig milstolpe uppnådd. Det känns fantastiskt att kunna konstatera att samtliga studier har uppvisat goda resultat avseende säkerhet och tolererbarhet. Inom kort kommer vi att lämna in ansökan om tillstånd till Läkemedelsverket för den första kliniska studien med Lipisense. Det kommer att vara en fas 1-studie av friska frivilliga samt en liten grupp med typ 2-diabetiker med fokus på säkerhetsparametrar men också goda möjligheter till att mäta blodfettssänkningar.

Ett scenario där man redan i fas 1 kan se effektmått på den parameter som också ligger till grund för ett framtida läkemedelsgodkännande är ovanligt inom läkemedelsutveckling. Det skulle innebära en betydelsefull riskminimering och öppna upp för tidiga affärsmöjligheter. Under hösten och vintern har vi noterat ett stort intresse för RNA-baserade läkemedel och sett flera betydelsefulla affärer genomföras. Sammanfattningsvis befinner sig Lipigon i ett spännande läge just nu där vi ser flera viktiga milstolpar framför oss redan i år."

Om Lipisense

Läkemedelskandidaten är av RNA-läkemedelstyp och förhindrar cellernas tillverkning av det sjukdomsfrämjande målproteinet ANGPTL4. Detta sker genom att proteinkodande RNA förstörs redan innan målproteinet hunnit bildas. Målproteinet har en stark genetisk koppling till skadliga blodfetter och relaterade sjukdomar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stefan K. Nilsson, VD, Lipigon
E-post: stefan@lipigon.se
Telefon: 0705-78 17 68

Denna information är sådan information som Lipigon Pharmaceuticals AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2 februari 2022 kl. 09.05 CET.

Om Lipigon

Lipigon Pharmaceuticals AB utvecklar nya läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter, s.k. lipidrelaterade sjukdomar. Bolagets verksamhet bygger på över 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Lipigon fokuserar initialt på ovanliga sjukdomar som kan ge särläkemedelsstatus och på nischindikationer, men på sikt har bolaget möjlighet att rikta sig mot bredare indikationer inom området, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Lipigons pipeline består av fyra aktiva projekt: RNA-läkemedlet Lipisense, inriktat mot förhöjda triglycerider; RNA-läkemedelsprojekt mot akut andnödssyndrom; ett genterapiprojekt för den sällsynta sjukdomen lipodystrofi tillsammans med Combigene AB (publ) samt ett småmolekylsprojekt för dyslipidemi (allmänna blodfettsrubbningar) i samarbete med HitGen Inc. Läs mer på www.lipigon.se.

Bolagets aktie (LPGO) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: ca@gwkapital.se, telefon: 08-503 000 50.